Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Τα καινούργια σπίτια είναι «άρρωστα»

Ντουλάπες με novopan, κουζίνες με MDF, πολυεστερικά και νάιλον υφάσματα και κουρτίνες. Στα καινούργια νοικοκυριά τα φυσικά υλικά έχουν δώσει τη θέση τους στα συνθετικά για λόγους οικονομίας και ευκολίας στην κατασκευή και τη συναρμολόγησή τους. Αραγε φαντάζεται κανείς τι επιπτώσεις έχει στην ανθρώπινη υγεία αυτή η εξέλιξη στην κατασκευή και τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων ενός νέου σπιτιού;

Aποκαλυπτική έρευνα του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, το οποίο ανήκει στο ΤΕΙ Λάρισας αλλά λειτουργεί στην πόλη της Καρδίτσας, μας δίνει την απάντηση.
«Η έρευνα έγινε με χρήση ειδικού οργάνου σε 30 διαφορετικά διαμερίσματα της Καρδίτσας, τα οποία είχαν κατοικηθεί από έναν έως τρεις μήνες. Διαπιστώθηκε υψηλή συγκέντρωση φορμαλδεΰδης, που στο 1/3 των κατοικιών ξεπερνούσε το επιτρεπτό όριο του 1ppm», λέει στον ΕΤ ο καθηγητής του Τμήματος Γ. Μαντάνης.

Τι είναι η φορμαλδεΰδη; Είναι ο κρυφός ρυπαντής των σπιτιών, μια επικίνδυνη χημική ουσία που εκλύεται από συγκολλημένα υποπροϊόντα ξύλου και η οποία από το 2004 έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην έρευνα έγιναν δυο μετρήσεις. Η πρώτη τον Ιούλιο του 2006 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2007. Οι συγκεντρώσεις φορμαλδεΰδης στον εσωτερικό χώρο των ντουλαπών και της κουζίνας βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις πάνω και από τα επίπεδα των 5ppm, όπου μπορεί να παρατηρηθεί κνησμός στα μάτια και ερεθισμός στη μύτη. Αερισμός του χώρου
Οταν οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν μετά από εξάμηνο, τα επίπεδα της ουσίας ήταν σημαντικά χαμηλότερα. Γιατί έγινε αυτό; Επειδή οι ιδιοκτήτες των 30 σπιτιών ακολούθησαν τις οδηγίες των ερευνητών για συχνό καθημερινό αερισμό των εσωτερικών χώρων. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται τα πτητικά μολυσματικά αέρια από τις κατοικίες. «Το φαινόμενο της δραστικής έκλυσης φορμαλδεΰδης ειδικά κατά το πρώτο έτος από τοποθετημένα προϊόντα ξύλου, χρώματα και συνθετικά υλικά συναντάται πάντοτε σε νεόδμητες οικοδομές. Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές βιομηχανίες ξύλου έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων ξυλείας που πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Οι καταναλωτές πρέπει να στραφούν στην αγορά προϊόντων ξύλου, που φέρουν το σήμα ποιότητας ΕΙ», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Γ. Νταλός. Το κάπνισμα είναι η συνήθεια που πρέπει να αποφεύγεται στους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών, ενώ επιβεβλημένος είναι ο συχνός και επιμελημένος εξαερισμός ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες του λεγομένου «συνδρόμου του παθογόνου κτιρίου».

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», άρθρο του Κ. Μπογάτσου (21-7-2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: